Regel nu je dakkapel

Met 1 miljoen klanten per jaar, blijven we de beste deals voor je vinden. En houden we de markt scherp.
Gratis & vrijblijvend
De beste aannemers
Bespaar tot wel 28%
Tot wel 40% goedkopers
Hou geld over
Bespaar tot 28% op je project
Binnen 1 dag
Binnen 1 dag tot 3 offertes vergelijken
Lokale bedrijven
Lokaal geselecteerde bedrijven

Meer licht en ruimte met een dakkapel

Met een dakkapel creëer je meer leefruimte én meer licht op je bovenste verdieping. Onder schuine daken bevindt zich loze ruimte, die lastig is om goed te benutten. Je kunt hier immers geen bureau of tafel onder kwijt. De ruimte onder schuine daken kan vaak ook wat gesloten en krap aanvoelen, wat de mogelijkheden qua inrichting op de bovenverdieping beperkt maakt.

Door een dakkapel te laten plaatsen, creëert je een ruimtelijke, open sfeer. Deze uitbouw transformeert eigenlijk een donkere, krappe zolder in een lichte, functionele leefruimte.

Lijkt deze woninguitbreiding je een interessante optie, maar wil je eerst wat meer informatie? Dan ben je hier op het juiste adres! We hebben alle belangrijkste informatie over dakkapellen op deze uitgebreide pagina voor je op een rij gezet. Van de voordelen en verschillende soorten tot de installatie en de kosten.

Wat is een dakkapel?

Een dakkapel is een uitbouw die aan schuine daken wordt gemonteerd, met als doel om extra ruimte en licht op de bovenverdieping te creëren. Het extra woongedeelte steekt als het ware uit naar buiten vanaf het dak. De uitbouw zorgt ervoor dat je meer rechtop kunt staan en dat de kamer ruimtelijker aanvoelt. Je voegt zo als het ware een extra stukje ruimte toe op de bovenverdieping.

Een dakkapel plaatsen is niet alleen praktisch, maar het kan ook de uitstraling van je huis verbeteren. Vanwege de extra ramen komt er meer natuurlijk licht binnen. Hierdoor ontstaan er meer mogelijkheden voor de ruimte. Denk aan een comfortabele lichte thuiswerkplek, een extra logeerkamer of zelfs een atelier of speelkamer voor de kinderen.

kraan tilt dakkapel

Wat zijn de verschillende mogelijkheden voor een dakkapel?

Als je een dakkapel laat bouwen, zijn er allerlei mogelijkheden en keuzes om over na te denken. Kies je voor prefab of laat je liever je dakkapel geheel op maat maken? Wat voor materialen kies je voor de frames en wat voor soort beglazing heeft je voorkeur? En met welke materialen/kleuren werk je je dakkapel af?

Om je alvast een beeld te geven van de mogelijkheden, lichten we graag de belangrijkste keuzes en opties hieronder toe.

Prefab of maatwerk

Allereerst heb je de keuze tussen twee belangrijke opties: kies je voor een prefab dakkapel, of heb je de voorkeur voor een traditionele dakkapel die volledig op maat wordt gemaakt? Beide opties hebben hun eigen pluspunten. De keuze is dus geheel afhankelijk van je eigen wensen.

Een korte uitleg:

  • Prefab dakkapel
    Prefab staat voor voorgefabriceerd. Deze dakkapel is dus al compleet in elkaar gezet in de werkplaats van de fabriek. Een groot voordeel van een prefab dakkapel is het gemak van de installatie en de snelle levertijd. Doordat deze dakkapellen al gebruiksklaar zijn, kunnen we ze razendsnel leveren en installeren. Dit betekent dat jouw nieuwe dakkapel vaak al binnen één dag op je dak staat! Zo zit je niet hele dagen in een verbouwing kun je al snel genieten van meer ruimte en licht op je bovenste etage.

Onze vakkundige monteurs hoeven de prefab dakkapel alleen nog maar op je dak te installeren. Een prefab dakkapel is bovendien betaalbaarder dan een dakkapel op maat.

  • Dakkapel op maat
    Een traditionele dakkapel maken we op maat. Dit betekent dat je geheel flexibel bent wat betreft de afmetingen en de afwerking die je kiest. Dit type dakkapel bouwen we ter plaatse en kan volledig worden aangepast aan jouw eigen voorkeuren en op de stijl van je huis. Een goede keuze als je zelf al een bepaalde stijl, afmetingen, of materiaalkeuze in gedachten hebt. Hoewel het bouwen van een maatwerk dakkapel langer duurt dan een prefab variant, krijg je er wel een unieke toevoeging aan je woning voor terug. Een uitbouw die helemaal past bij jouw voorkeuren. Je hebt hierdoor zelf volledige controle over de indeling, het type ramen, de materialen en de afwerking.
Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Heb ik een vergunning nodig voor een dakkapel?

Of je een vergunning nodig hebt voor je dakkapel hangt af van je woonsituatie en aan welke kant van je huis je de dakkapel plaatst.

Vergunningsvrije dakkapel

Een vergunningsvrije dakkapel is mogelijk. Vaak heb je geen vergunning nodig als je dakkapel meer dan 0,5 meter boven de dakvoet ligt en minder dan 1 meter onder de daknok. Ook moet er aan beide zijkanten van de dakkapel minimaal 50 centimeter vrij blijven van de dakrand. Als je dakkapel aan de achterkant of zijkant van je huis wordt geplaatst en je woning grenst niet aan een openbaar gebied, heb je meestal geen vergunning nodig.

Wanneer heb je wel een vergunning nodig?

Als je woning aan een openbaar gebied ligt, zoals een straat of water, kan een vergunning wel nodig zijn. Vraag altijd van te voren na bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt en welke regels je moet volgen.

Materialen

Ook bij het kiezen van materialen voor je dakkapel zijn er verschillende opties. Hieronder hebben we de meest gekozen materialen voor je op een rijtje gezet. Zo kun je straks hopelijk een weloverwogen keuze maken.

  1. Hout
    Houten dakkapellen zijn nog steeds een populaire keuze. Ze geven een klassieke uitstraling. Hout is betaalbaar en geeft een warme en traditionele sfeer aan je woning, wat bijzonder goed past bij klassieke huizen. Het is echter belangrijk om te weten dat een dakkapel hout wel goed onderhouden moet worden. Om je dakkapel in goede staat te houden moet je de kozijnen regelmatig over laten schilderen.
  2. Trespa
    Een alternatieve keuze voor een natuurlijke uitstraling zonder veel onderhoud is Trespa. Dit is een kwalitatief materiaal dat is opgebouwd uit houtvezels. Vaak wordt het gebruikt voor buitentoepassingen zoals de buitenbekleding van dakkapellen. Het biedt de uitstraling van traditioneel hout, maar het is makkelijker te onderhouden. Trespa is uitstekend bestand tegen weersinvloeden en krassen, en is verkrijgbaar in diverse kleurtinten. Dit maakt het praktisch, stijlvol én duurzaam.
  3. Kunststof dakkapel
    Kunststof is een andere veelvoorkomende keuze voor dakkapellen. Vooral de prefab dakkapellen zijn vaak van kunststof gemaakt. Dit materiaal is onderhoudsarm, bestand tegen vocht en UV-straling, en hoeft niet geschilderd te worden. Kunststof dakkapellen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, wat veel ontwerpvrijheid biedt en ze vaak een betaalbare optie maakt.
  4. Aluminium dakkapel
    Ook aluminium is een geschikt en onderhoudsvriendelijk materiaal voor dakkapellen. Het isoleert uitstekend en gaat lang mee. Daar staat wel tegenover dat het prijskaartje wat hoger ligt. De investering voor aluminium is dus wat duurder dan wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een kunststof dakkapel.

Hoe wordt een dakkapel geplaatst?

Een dakkapel plaatsen wij met veel precisie, vakmanschap en zorg. Of je nu kiest voor maatwerk of een prefab model.

Hieronder leggen we graag uit hoe beide installatiemethoden werken en wat je kunt verwachten van het plaatsen dakkapel.

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Kozijnen dakkapel

Ook qua keuze voor de kozijnen van je dakkapel heb je de keuze uit verschillende materialen. Houten kozijnen geven een natuurlijke uitstraling en zijn over te schilderen in een kleur naar keuze. Het nadeel van houten kozijnen? Ze moeten dus wel eens in de paar jaar overgeschilderd worden. Kunststof kozijnen zijn net als de kunststof dakkapellen onderhoudsarm en zijn beschikbaar in diverse kleuren en afwerkingen.

Vind je het vooral belangrijk dat je kozijnen lang meegaan? Kies dan voor aluminium of zinken kozijnen. Aluminium kozijnen bieden een moderne uitstraling en zijn licht van gewicht, sterk en duurzaam. Zinken kozijnen staan bekend om een zeer lange levensduur en geven je dakkapel een strakke uitstraling.

Dakkapel binnenafwerking

Ook voor de binnenafwerking van je dakkapel sta je voor verschillende keuzes. Je wilt natuurlijk niet alleen je woonruimte uitbreiden, het interieur van je dakkapel een moet ook een aangename plek worden. Voor de wanden aan de binnenkant heb je de keuze voor verschillende wandafwerkingen zoals stucwerk voor een strakke afwerking of houten panelen voor een meer natuurlijke uitstraling. Denk ook vast na over de verlichting: kies je voor inbouwspots voor functionele verlichting, of sfeervolle wandlampen voor een gezellige sfeer?

De hoeveelheid licht die binnenkomt via je dakkapel is natuurlijk erg prettig, maar op sommige momenten kun je wel wat verduistering gebruiken. Zonwering zoals screens of rolluiken voor je dakkapel bieden de mogelijkheid om zelf de hoeveelheid lichtinval te regelen. Zorg ook voor goede isolatie en overweeg horren om frisse lucht binnen te laten zonder dat je last krijgt van muggen.

Dakkapel 5 meter

Dakkapel buitenafwerking

De buitenafwerking van je dakkapel bepaalt de eerste indruk in het straatbeeld. Bovendien is het belangrijk om voor materiaal te kiezen dat goed bestand is tegen het weer.

Wat betreft de buitenbekleding zijn er een aantal populaire opties:

  • Hout biedt een traditionele en warme uitstraling, maar heeft wel regelmatig onderhoud nodig, zoals schilderen of beitsen.
  • Keralit is een onderhoudsvriendelijk kunststofmateriaal dat vaak gebruikt wordt voor de buitenbekleding van dakkapellen. Het is bestand tegen weersinvloeden en houdt zijn kleur goed vast zonder dat er veel onderhoud nodig is.
  • Zink geeft een moderne en industriële uitstraling. Het is zeer duurzaam, corrosiebestendig en vraagt om weinig onderhoud. Wat bijdraagt aan de lange levensduur van je dakkapel.
  • Trespa wordt steeds populairder vanwege zijn duurzaamheid en onderhoudsarme eigenschappen. Het lijkt op hout qua uitstraling, maar is onderhoudsvriendelijker.

Daarnaast kun je de buitenkant van je dakkapel verder afwerken met bijvoorbeeld houten panelen of met gipsplaten die je vervolgens kunt schilderen in een kleur naar keuze.

Welke ramen kies je?

Dakkapellen voorzien wij standaard van HR++ of HR+++ beglazing. HR++ glas biedt uitstekende isolatie. Het gaat warmteverlies tegen en houdt de kou buiten. Hierdoor blijft het comfortabel in de ruimte en bespaar je op je energieverbruik. HR+++ glas biedt nog betere isolerende eigenschappen voor maximale energiebesparing en comfort.

Daarnaast zijn er ook opties zoals zonwerend glas of geluidsisolerende beglazing. Zonwerend glas houdt het zonlicht dat via het raam van je dakkapel binnenkomt extra goed tegen. Geluidsisolerend glas vermindert geluidsoverlast van buiten, wat ideaal is als je in een lawaaierige omgeving woont.

Dakkapel kosten

Wat je precies gaat betalen voor je dakkapel hangt af van de keuzes die je maakt. Belangrijke factoren zoals het materiaal, de keuze tussen prefab of maatwerk, en eventuele extra opties en afwerkingen zullen een grote invloed hebben op de kosten van een dakkapel.

De gemiddelde prijzen voor maatwerk dakkapellen zijn als volgt:

• 4 meter breed: tussen de €7.500 en €10.000.
• 6 meter breed: tussen de €10.000 en €12.000.

Deze prijzen zijn inclusief de kosten voor montage.

De gemiddelde kosten voor prefab dakkapellen zijn als volgt:

• 2,5 tot 3 meter breed: vanaf ongeveer €6.500.
• vanaf 3 meter breed:  tot ongeveer €9.000.

Lees hier alles over de dakkapel kosten.

Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Hoe wordt een dakkapel geplaatst?

Een dakkapel plaatsen wij met veel precisie, vakmanschap en zorg. Of je nu kiest voor maatwerk of een prefab model.

Hieronder leggen we graag uit hoe beide installatiemethoden werken en wat je kunt verwachten van het plaatsen dakkapel.

Plaatsing van een maatwerk dakkapel

Bij de installatie van een maatwerk dakkapel volgen we deze stappen:

  1. Meetwerk
    We beginnen met het nemen van nauwkeurige metingen en controleren de staat van je dak. Dit helpt ons te bepalen hoe we de dakkapel straks het beste kunnen plaatsen.
  2. Voorbereiding van het dak
    We maken een deel van het dak open om ruimte te maken voor de dakkapel.
  3. Bouw en installatie
    De dakkapel wordt op maat gemaakt volgens jouw wensen. Nadat de dakkapel is voorbereid, wordt deze op het dak geplaatst en stevig bevestigd. Dit kan wat tijd in beslag nemen. Afhankelijk van de grootte van de dakkapel.
  4. Afwerking
    Na de plaatsing zorgen we voor de afwerking. We repareren het dak, installeren de kozijnen en we helpen bij de binnenafwerking.

Plaatsing van een prefab dakkapel

Prefab dakkapellen zijn sneller en eenvoudiger te installeren omdat ze al in de fabriek zijn voorbereid. Hieronder zie je hoe wij deze plaatsen:

  1. Voorbereiding
    We controleren de draagkracht van je dak en bereiden de installatieplek voor.
  2. Levering en plaatsing
    De prefab dakkapel wordt als een compleet pakket op je dak geplaatst. Omdat de dakkapel al klaar is, verloopt dit snel en relatief eenvoudig.
  3. Bevestigen en afwerken
    Nadat de prefab dakkapel op zijn plek staat, bevestigen we deze stevig en zorgen we voor de laatste afwerkingen. Denk aan het dichtmaken van openingen en het aanpassen van de dakbedekking.

Dakkapel plaatsen om je zolderruimte te verhuren

Een dakkapel kan een uitstekende oplossing zijn om je zolder in te richten als ruimte om te verhuren. Ben je dit van plan, dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.

Als je een dakkapel laat plaatsen met het doel om je zolder te verhuren, moet je er namelijk wel voor zorgen dat de nieuwe ruimte voldoet aan een aantal eisen.

Hoe zorg je ervoor dat de ruimte comfortabel en aantrekkelijk is voor potentiële huurders? Een aantal tips om rekening mee te houden:

  • Let op de afmetingen van je dakkapel
    Voor een comfortabele verhuurruimte moet de zolder goed verlicht zijn en genoeg loop- en leefruimte hebben. Een dakkapel van minimaal 2,1 meter breed zorgt ervoor dat je zolder groot genoeg is en voldoende daglicht ontvangt. Dit maakt de ruimte veel aangenamer om in te verblijven.
  • Vraag schriftelijke toestemming van de hypotheekverstrekker
    Het is verplicht om schriftelijke toestemming aan te vragen van je hypotheekverstrekker voordat je begint met verhuren.
  • Controleer de vergunningen
    Controleer of je een vergunning nodig hebt voor zowel de plaatsing van de dakkapel als voor de verhuur van de zolder. Of je in jouw situatie een vergunning nodig hebt, hangt af van de gemeente waar je woont.
  • Zorg voor goede isolatie en ventilatie
    Het is extra belangrijk te zorgen voor goede isolatie en ventilatie van de dakkapel. Een goed geïsoleerde dakkapel helpt om de temperatuur op de zolder aangenaam te houden. Bovendien kun je zo op energiekosten besparen. Met goede ventilatie zorg je voor een goede luchtkwaliteit. Je maakt de ruimte comfortabeler, wat natuurlijk erg belangrijk is voor de tevredenheid van je huurders.

Tips met het vinden van de beste electricien

  • ​Maak regelmatig een vergelijking van autoverzekeringen. Veel mensen sluiten een autoverzekering af en kijken er daarna niet meer naar om. Zonde, want de premies veranderen regelmatig en je auto wordt ook ouder.
  • Betaal kleine schades zelf. Het claimen van schade gaat ten koste van je schadevrije jaren. En daardoor stijgt je premie. Overweeg bij een kleine schade de kosten voor eigen rekening te nemen. Zo ben je voor een in de eerste instattie kleine prijs uiteindelijk niet duurder uit.
  • Betaal de premie voor het hele jaar. Standaard betaal je de premie van je autoverzekering per maand. Maar als je het in een keer voor het hele jaar betaalt, krijg je vaak korting van je verzekeraar.
  • Kijk kritisch naar de dekking. Een splinternieuwe auto wil je uitgebreid verzekeren, maar voor een auto ouder dan 10 jaar is dat misschien niet meer nodig. Bekijk goed of de premie opweegt tegen de vergoeding die je krijgt. Een lagere dekking betekent namelijk ook een lagere premie.
  • Overweeg een hoger eigen risico. Bij veel verzekeraar krijg je hier een goedkopere autoverzekering voor terug. 
    Voorkom dat je dubbel verzekerd bent. Heb je al een losse rechtsbijstandverzekering? Dan hoef je die niet bij je autoverzekering af te sluiten.

Dit is hoe het werkt

1
Vul de benodigde gegevens in
Vul je gegevens in, zodat we de beste match voor je kunnen maken.
2
Kom in contact met aannemers
Kom in contact met geselecteerde aannemers en specialisten
3
Vergelijk én kies
Kies de partij die het beste bij je past.
Vind snel en eenvoudig je lokale aannemer

Veelgestelde vragen

Kan een dakkapel geplaatst worden op elk type dak?

Ja, een dakkapel kan in principe op elk schuin dak worden geplaatst, ongeacht de hellingshoek. Het is belangrijk dat de draagkracht van je dak van te voren wel goed wordt beoordeeld. Onze experts inspecteren de situatie ter plaatse om te zorgen voor een veilige en stevige installatie. Bij twijfel over de draagkracht zorgen wij eerst voor de juiste aanpassingen van je dak.

Waarop moet ik letten voordat ik een dakkapel laat plaatsen?

Controleer altijd vooraf bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt voor de dakkapel. Overweeg hoeveel extra ruimte en licht je nodig hebt en bepaal op basis hiervan de afmeting van je dakkapel. Vergeet niet om schriftelijke toestemming van je hypotheekverstrekker te krijgen als je de ruimte wilt verhuren.

Hoeveel ruimte win ik met een dakkapel?

Een dakkapel voegt gemiddeld tussen de 4 en 6 vierkante meter extra ruimte toe. Deze uitbreiding maakt je zolder veel functioneler en aangenamer. Het gevoel van de ruimte wordt ook ruimtelijker door de extra lichtinval. Dit maakt je zolder ideaal voor verschillende doeleinden.

Hoe lang duurt de installatie van een dakkapel?

De installatie van een dakkapel duurt meestal één tot twee dagen, afhankelijk van het type en de grootte van de dakkapel. Prefab dakkapellen kunnen sneller worden geplaatst omdat ze vooraf in de fabriek zijn voorbereid. Maatwerk dakkapellen kosten vaak meer installatietijd voor de afwerking en aanpassingen ter plaatse. Wij kunnen vooraf uiteraard een inschatting geven van de verwachte installatietijd en we stemmen onze planning goed met je af.

Wat voor soorten dakkapellen leveren jullie?

Bij Offra bieden wij zowel hoogwaardige prefab dakkapellen als luxe maatwerk dakkapellen aan. Prefab dakkapellen worden in de fabriek voorbereid en snel op je dak geplaatst. Maatwerk dakkapellen worden volledig op maat gemaakt en ter plaatse opgebouwd. In beide gevallen zorgen wij ervoor dat je dakkapel perfect aansluit bij jouw huis en wensen.

Inhoudsopgave
Ontvang de beste offerte in 5 minuten
Ontvang de beste offerte in 5 minuten